Αφιέρωμα: Τα... "θαυματουργά" βότανα του Χολομώντα (Μέρος 3ο)

 Χολομώντας: ο παράδεισος των αισθήσεων στην ορεινή Χαλκιδική - CNN.gr

  Ο Χολομώντας, με υψόμετρο 1165m, βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία στο νομό Χαλκιδικής. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Υψίζωνος (υψηλά ζωσμένος) λόγω της πυκνής βλάστησης από βελανιδιές, οξιές, καστανιές και έλατα. στο έδαφίς του όμως βρίσκει κανείς μια μεγάλη ποικιλία από βότανα. Η βιοποικιλότητα του όρους είναι τεράστια γι αυτό και έχει ανακηρυχθεί "Πανεπιστημιακό Δάσος" και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές "Natura 2000". Σήμερα κατοικείται μόνο από καλλιεργητές οι οποίοι φροντίζουν την προστασία και την καλλιέργεια με αυστηρά φιλοπεριβαλλοντικούς τρόπους. τα βότανα που καλλιεργούνται στις πλαγίες του είναι:

 

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το δεντρολίβανο

Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Θεραπευτικές χρήσεις και δράσεις:

_ είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

_ βοηθάει στους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

_ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Τα φύλλα του δεντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάπατου, μουσκεμένες σε οινόπνευμα, βοηθούν να προκαλούν τριχοφυΐα κάνοντας εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού.

_ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.

_είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσθμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.

_η σκόνη από τα κονιοποιημένα φύλλα του δεντρολίβανου επουλώνει τις πληγές.

_το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων.

_κοπανισμένο φρέσκο δεντρολίβανο κάνοντάς το κατάπλασμα ξεραίνει τις αιμορροΐδες.

_βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.

_γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.

 Δεντρολίβανο με θεραπευτικές και καρυκευτικές ιδιότητες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Άλλες χρήσεις:

-Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιά στο κρασί για να μην χαλάσει και να του δώσει άρωμα. Το ίδιο και στη φέτα αλλά και στο κάπνισμα των κρεάτων.

_Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική για το αρωματισμό των ψαριών και του κρέατος ιδίως του αρνιού και του χοιρινού από τα παλιά χρόνια.

_Τα αγγειακό γίνονται από ξύλο δεντρολίβανου διατηρούν τα τρόφιμα ανέπαφα από μικροοργανισμούς και μούχλα.

_Τα φύλλα του απομακρίνουν φίδια, σκορπιούς,  σκουλήκια. 


Εμμανουέλλα Νάσκου

Δασοπόνος - Αρχιτέκτων Τοπίου

Προσοχή: το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Πριν χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας. 
Πηγές : www.holomondaw.gr, rokar-rokar.blogspot.com, www.mistikakipou

Σχόλια